Chromowana powierzchnia brzeszczotu sprawia, że ostrze jest wyjątkowo twarde i wytrzymałe jednocześnie zmniejszając tarcie i zwiększając przez to żywotność ostrza. Co więcej, powłoka ta chroni ostrze przed rdzą i żywicą. Przed pokryciem Silky poleruje ostrze na gładkie jak jedwab co dodatkowo niweluje wszystkie opory ruchu podczas cięcia.
Zęby są precyzyjnie szlifowane w ostrzu, każde z 4 powierzchniami tnącymi. Zęby są "nie ustawione" (w porównaniu do klasycznej piły zachodniej), także powierzchnia cięcia tnie prosto w drewnie i niszczy w procesie o około 50% mniej komórek drewnianych. Ostrza są szlifowane dwukierunkowo: dolna część ostrza (przy zębach) jest najgrubsza, górna część nieco cieńsza, a ostrze jest najcieńsze w środku. Ten projekt ma kilka zalet:
Końce zębów są ogrzewane do bardzo wysokiej temperatury przez ułamek sekundy. Ponieważ tylko końcówka (lub innymi słowy część tnąca) zęba jest ogrzewana, pozostała część zęba zachowuje jakość cięcia, ale także jego elastyczność. Utwardzane zęby indukcyjne mają żywotność trzykrotnie dłuższą niż zęby nietraktowane. Nie można ich naostrzyć i rozpoznaje się za pomocą końcówek czarnych zębów.
Gumowy uchwyt GOM pochłania drgania piły i zapewnia doskonałą przyczepność, nawet w mokrych warunkach lub podczas noszenia rękawic.
Ostre jak brzytwa zęby są precyzyjnie szlifowane w ostrzu, każdy z nich z czterema krawędziami tnącymi i wyjątkowo gładką powierzchnią. W celu optymalnego odprowadzenia pyłu powstającego podczas cięcia, jeden z zębów (w zależności od modelu piły) został zwrócony na zewnątrz. Ta niespotykana opatentowana technologia „MIRAI-ME” umożliwia zastosowanie piły do 3 rodzajów piłowania: poprzecznego (prostopadłego do ziarna), cięcia (równoległego do kierunku ziaren) i ukośnego. Podczas przycinania powstaje gładkie i czyste cięcie ułatwiające zarośnięcie się rany drzewa. W przemyśle stolarskim gładkie cięcie piły gwarantuje dokładne wykończenie, dzięki któremu nie jest konieczne szlifowanie.